<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d8514627037792779956\x26blogName\x3dKuhnaillen\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://hidasta.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dfi\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://hidasta.blogspot.com/\x26vt\x3d1277101373810816861', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Siemenet kylvetty kasvimaalle

Onpa ollut hienot ilmat viime viikonloppuina. Kasvimaan tonkijaa on hemmoteltu. Mainitsinkin jo huhtikuussa, että meitä onnisti ja saimme kuin saimmekin vuokralle Kaupungin viljelypalstan. Kokonaista puoliaaria omaa multaa! Viime sunnuntaina luin Hesarista, että olin kaiken lisäksi lähes julkkis tai ainakin trendikäs puutarhaharrastuksineni.

'Puutarhaan voi asennoitua monella tavalla: käytännöllisesti ruuan ja mausteiden tuottajana, esteettisesti, tieteellisesti lajivalikoimaa kartuttaen, filosofisesti ajatusten jalostajana ja tietenkin yleensä optimistisesti", kirjoittaa Seppo Turunen, Korkeasaaren johtaja, esseekokoelmassaan Paviaaneja, punaviiniä ja puutarhanhoitoa (Tammi). - Unelma puutarhasta

Edellinen vuokralainen oli jättänyt palstan syystyöt tekemättä, joten aloitin viljelyharrastukseni kääntämällä viljelyalan huhtikuun 19. päivänä talikolla. Poistin niponuukasti kaikki vastaan tulleet juuret ja rikkaruohotuppaat. Olin lukenut, että kesällä olisi näin vähemmän kitkettävää. Istutin jo samana viikonloppuna 20.4 ensimmäiset siemenet: 1 1/2 neliötä naurista, yhden penkillisen (1x4m) porkkanaa ja yhden penkillisen härkäpapuja. Peittelin nauriit ja porkkanat neitseellisen valkoisella katekankaalla. Olen aina pitänyt näitä rumia muovikankaita rumina ja todennäköisen tarpeettomina, mutta nyt halusin tehdä kaiken oikein.

Seuraavana viikonloppuna käänsin loput viljelyalasta ja istutin kaksi 4 metrin riviä perunaa (siikliä Prismasta), noin neliön verran pinaattia, kehäkukkia Sammakon kehoituksesta, ruiskaunokkeja ja auringonkukkia. Nauriit ja porkkanat itivät jo. Istutin seuraavan sadon nauriita.

Meillä on tapana viikonloppuisin lähteä aamiaisen jälkeen ulos leikkikentälle. Poika väsyy keinumisesta, juoksemisesta ja hiekkaleikeistä päiväunille 11 maissa jolloin suuntaamme kasvimaalle. Herukkapensaan vieressä on mukava paikka nukkua päiväunia.

En uskaltanut vielä vappuna istuttaa papuja ja muita "kun maan lämpötila on 8-10 astetta"-siemeniä. Istutin kuitenkin pienen alan lehtisalaattia ja salaattisipulia. Kitkin perinnöksi saamiamme monivuotisten kasvien penkkoja. Palstalla on neljä herukkapensasta ja kaksi penkkiä perennoja. Perennapenkit olivat kurjassa kunnossa ja annoinkin niille ns. isänkädestä. Nostin kasvit multappaakuineen maasta ja paransin penkin pohjan palstalla olleella valmiilla kompostilla. Istutin terhakkaimman näköiset juurakot takaisin penkkiin. Raivasin lisäksi herukkapensaat esiin rikkaruohojen seasta ja leikkasin vanhimmat oksat, joista osa oli ehtinyt jo kuolla.

Viime viikonloppuna (vko 19) istutin loput siemenistäni kasvimaalle. Istutin penkillisen sokerihernettä, penkin kahta erilaista ydinhernettä, penkin pensaspapua, yhdeksän salkopavun siementä ja neljä daaliaa. Härkäpavut olivat alkaneet itää vasta viikolla 19 ja nekin hyvin epätasaisesti. Tein varmuuden vuoksi pienen täydennysistutuksen. Alkuviikoksi oli luvattu hallaa joten peitin istutukseni katekankaalla.

Kesäkurpitsantaimet kasvavat vielä ikkunalaudan lämmössä.

Alla kasvimaamme istutukset. Mittakaava on noin 5x10 metriä.

punaherukka perenna perenna
raparperi
liljat
perenna, auringonkukka perenna, auringonkukka
pinaatti, Matador kesäkurpitsa kesäkurpitsa
peruna, siikli peruna, siikli peruna, siikli
peruna, siikli peruna, siikli peruna, siikli
pensaspapu Vaia pensaspapu Vaia pensaspapu Vaia
Ydinherne (Valma, Alderman) Ydinherne (Valma, Alderman) Ydinherne (Valma, Alderman)
sokeriherne, Ambrosia sokeriherne, Ambrosia sokeriherne, Ambrosia
härkäpapu, Vroma, pari Hangdownia härkäpapu, Vroma härkäpapu, Vroma
porkkana, Amsterdam porkkana, Amsterdam porkkana, Amsterdam
nauris, Purple top white globe nauris, Purple top white globe salaattisipuli, Ishikura bunching
herukka kehäkukka, ruiskaunokki lehtisalaatti
herukka

herukka
salkopapu, Blauhilde


komposti


Tunnisteet:

“Siemenet kylvetty kasvimaalle”