<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar/8514627037792779956?origin\x3dhttp://hidasta.blogspot.com', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Zen ja puutarhanhoito

Sähköpuutarhassa mietittiin voiko puutarhanhoidossa tuntea Flown. Flow on Mihaly Csikszentmihalyin luoma uusi nimitys ikivanhalle meditointikeinolle Zenille.

Zen on buddhalainen suuntaus jossa pyritään saavuttamaan nykyisyyden kokeminen tekemisen kautta. Zazen meditaation ja nykyhetkestä tietoisen tekemisen kautta zenin harjoittajat uskovat saavuttavansa valaistumisen.

Minkälaista on nykyhetkestä tietoinen tekeminen?

Wikipedian mukaan zenissä tällä tarkoitetaan nykyhetken hyväksymistä sellaisena kuin se on spontaania toimintaa ilman itsetietoisuutta ja itsekritiikkiä. Eli kun ihminen tekee jotain niin keskittyneesti että ei huomaa itseään ja täten kritisoi tekemisiään. Flowksi kutsutussa tilassa syventyminen on niin täydellistä, että tietoisuus tehtävän ulkopuolisista asioista katoaa ja tehtävän suoritus etenee omalla painollaan kuin "virta".

Zen tai Flow - peruna tai pottu, sama asia eri paketissa.

Ihminen pitää luonnostaan asioista jotka tukevat hänen omaa maailmannäkemystään ja ihmisistä jotka ajattelevat samoin kuin hän. Tämän vuoksi minun oli mukava lukea Sähköpuutarhan juttu Flow. Oli kiitollista huomata, että muutkin kokevat kiirettömyyden ja yhteen asiaan kerrallaan keskittymisen palkitsevana ja hienona kokemuksena.

Kun aloin vuoden vaihteessa miettiä eri keinoja hidastaa elämän rytmiä ja löytää uusia tapoja ennalta ehkäistä stressiä puutarhan ja kasvien hoito oli yksi ensimmäisistä harrastuksista jotka tulivat mieleeni, samoin meditaatio.

Meditaatiota voi harjoittaa monin eri tavoin. Yksi tykkää istua jalat ristissä ja keskittyä hengitykseen toinen keskittyy taijin liikkeisiin. Zenissä yhdistetään perinteinen istuen meditointi ja tekemiseen keskittyminen.

Tekemiseen keskittyminen, oli se sitten puutarhanhoitoa, tiskausta tai taijita, on minunkaltaiselleni hermoheikille helpompi ensi askel hiljentymiseen kuin paikallaan istuminen ja hengittäminen. On vaikea käsittää miksi paikallaan olo on niin vaikeaa. Tulee heti tunne, että nytkin voisi tehdä jotain hyödyllistä tai hauskaa. Pelkään että menetän hetken elämästä jos en nouse ja tee jotain.

Ehkä vielä pikku hiljaa opin myös istumaan. Sitä ennen hoidan kasveja ja harjoittelen taijita flown virratessa.

Sähköpuutarha kirjoitti meditoinnistaan hienosti:

...Flow on puhdistava ja eheyttävä kokemus. Ihmiselle tekee hyvää olla vailla itsekritiikkiä, nauttia tehtävästä joka palkitsee välittömästi ja ehdottomasti. Samankaltaiseen kokemukseen pyritään monin keinoin; joku juo alkoholia, yksi juoksee maratonia, joku käyttää huumeita; kaikissa on kai pohjimmiltaan sama tarkoitus - kokea yksi hetki puhdasta onnea, ilman itsesyytöksiä tai negatiivisia tuntemuksia. Puutarhanhoito on poikkeava siinä, että kasvit ovat positiivinen vastapari; ne eivät kysele, aseta vaatimuksia eivätkä moralisoi. Puutarhanhoito ei ole suoritus eikä hämärrä tajuntaa. Se antaa perspektiiviä ymmärtää itseään, osana luontoa, ja kun omin käsin ja omin voimin kääntää maata, kokee oman rajallisuutensa, mutta palkitsevasti; niinä hetkinä on hyvä olla...

Tunnisteet: , , , ,

“Zen ja puutarhanhoito”